fbpx

KK Bosna

Historija

Najuspješniji košarkaški klub svih vremena u Bosni i Hercegovini!

Košarkaški klub “Bosna” je profesionalni košarkaški tim sa sjedištem u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. KK “Bosna” postala je prvak Evrope osvojivši FIBA “Kup evropskih šampiona” 1978/1979 godine. 

KK “Bosna” se u sezoni 2023/2024. takmiči u Košarkaškom prvenstvu Bosne i Hercegovine.

POČECI (1951-1955)

Košarkaški klub "Bosna" osnovan je 1951. godine, a prvi predsjednik i trener bio je doktor Nedžad Brkić.

Od osnivanja, pa u naredne četiri godine Klub, čiji su članovi uglavnom bili studenti sarajevskog univerziteta, takmičio se u gradskoj ligi, da bi 1955. godine osvojio prvi u nizu trofeja – Kup Grada Sarajeva i tim dostignućem se plasirao u viši razred natjecanja – Republičku ligu Bosne i Hercegovine. Prvi uspjeh ekipe, koja će obilježiti povijest bosanskohercegovačke košarke, alii šire, ostvarili su: Brkić, Marušić, Takač, Bise, Bjelica, Cindrić, Bilić, Đurasković, Fetahagić, Uzelac, Džapa, Pilav, Hofbauer, Lovrenović, Beganović i Dimitrijević.

REPUBLIČKA LIGA BiH (1955-1972)

Narednih 17 godina bilo je potrebno za formiranje generacije u redovima "Studenata" koja će klub odvesti stepenicu više, u tadašnju izuzetno kvalitetnu Prvu jugoslavensku košarkašku ligu.

Stariji ljubitelji košarke u Sarajevu i sada se sjećaju, i još uvijek prepričavaju, nezaboravnu utakmicu gradskih rivala KK “Bosna” i KK “Željezničar”. Odigrana je 28. aprila 1972. godine u Skenderiji. Slavili su “Studenti” i ovo se može smatrati prvim korakom ka kasnijim velikim dostignućima, koja su kulminirala osvajanjem evropske titule. Idejni vođa tima koji je postigao ovaj povijesni rezultat i njegov tvorac bio je Bogdan Tanjević, a njegove zamisli na parketu su ostvarivali: Terzić, Milavić, Čečur, Pavlić, Nadaždin, Dumić, Soče, Varajić, Pejović, Pešić, Krvavac i Đogić.

DOBA ŠAMPIONA (1972-1984)

Šampionski sastav "Bosne" kompletiran je dolaskom igrača koji će postati legenda, virtuoz sa narandžastom loptom. Mirza Delibašić stigao je iz rodne Tuzle.

Mirza Delibašić zajedno s nenadmašnim strijelcem Žarkom Varajićem i visokim Ratkom Radovanovićem, uz dragocjenu i značajnu pomoć Krvavca, Bosiočića, Izića, Ostojića, Zrne, Hadžića, Pešića, Bilalovića i Benačeka, a pod budnim trenerskim okom Bogdana Tanjevića i njegovog prvog asistenta Draška Prodanovića, donosi prvu titulu prvaka države u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. “Studenti” su bili najbolji u jugoslavenskoj ligi u sezoni 1977/78.

Najveći uspjeh dotadašnje jugoslavenske i bosanskohercegovačke klupske košarke “Bosna” je ostvarila 4. aprila1979. godine u francuskom gradu Grenobleu. Pred 12 hiljada gledalaca, u finalu Kupa prvaka, “Bosna” je savladala italijanski klub “Emerson” rezultatom 96:93. U fenomenalnoj utakmici Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić i Pešić, predvođeni s klupe briljantnim trenerom Bogdanom Tanjevićem, pokazali su do tada neviđeno košarkaško umijeće. U naredne četiri godine “Bosna” je osvojila još naslov prvaka Jugoslavije, u sezoni 1979/80. Od značajnih međunarodnih dostignuća treba istaknuti drugo mjesto na klupskom prvenstvu svijeta, Interkontinentalnom kupu, odigranom 1979. godine u Brazilu te ponovno učešće na istome turniru 1980. godine u BiH.

Naslov prvaka 1982/83. dodijeljen joj je administrativnim putem, jer je na terenu naslov osvojio hrvatski klub “Šibenka”. U sezoni 1983/84. u Kupu evropskih prvaka došli su 4. mjesta. Igrali su u sastavu: Sabahudin Bilalović, Žarko Varajić, Sabit Hadžić, Predrag Benaček, Emir Mutapčić, Boro Vučević, Mario Primorac, Dragan Lukenda, Anto Đogić, Miroljub Mitrović, a trener je bio Svetislav Pešić. Iako su te sezone pobijedili svakoga na svom terenu, uključujući velikane Barcelonu, Cantu, Maccabija, Virtus iz Rima te Limogesa, kobnim za neplasman u finale pokazao se poraz u gostima kod Limogesa u predzadnjem kolu. Limoges je odavno bio ispao iz utrke za finale i to mu je bila tek druga pobjeda u deset utakmica i završio je kao posljednji. “Bosna” je imala posljednju priliku za finale u susretu sa rimskom “Banco di Roma” (“Virtus”) u gostima u izravnom dvoboju koji je odlučivao o drugom učesniku finala. Na poluvremenu je bilo neriješeno 30:30, ali je završilo rezultatom 66:55 za “Banco di Romu”.

PREDRATNO DOBA (1984-1992)

Nakon pet godina kontinuiranih uspjeha, 1991. godine dolazi do neminovne smjene generacija.

Iz kluba u inozemstvo odlaze Tanjević, Delibašić, Varajić, Radovanović, Đogić, a iz mlađih kategorija “Bosne” dolazi niz vrlo perspektivnih košarkaša, poput Alihodžića, Markovića, Avdića, Dobrasa, Bukve, Bećiragića, Firića. Oni su trebali vratiti “Bosnu” u vrh jugoslavenske košarke, ali je rat prekinuo uspon ove generacije, koja se raspršila diljem svijeta.

NAJTEŽI TRENUCI (1992-2001)

U periodu od 1992-1997. godine, "Bosna" je egzistirala uz dosta poteškoća. Igrana su takmičenja regionalnog značaja, a vrijedni članovi "Bosne" su se trudili da okupe što više mladih stručnjaka i igrača kako bi se ponovo stvorila respektabilna ekipa.

U sezoni 1997/98. organizovano je doigravanje klubova sa područja Federacije Bosne i Hercegovine. “Bosna” je u finalu, nakon tri utakmice, rezultatom 1:2 poražena od “Širokog”.
Godinu dana kasnije, ekipa u sastavu Mirković, Terzić, Subašić, Konaković, Kurtagić, Halimić, Lerić, Isaković, Bukva, Džuho, Radović te trener Sabit Hadžić i njegov pomoćnik Miralem Zubović, uspjeli su u reorganizovanom ligaškom takmičenju, koje je okupilo timove sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, ubjedljivo zauzeti prvo mjesto i osvojiti šampionsku titulu. Nastup naredne sezone u međunarodnom takmičenju pod nazivom “Saporta kup” u jakoj konkurenciji ocijenjen je kao uspješan, ali su slijedeće sezone donijele kadrovska i igračka previranja, tako da su izostali očekivani rezultati i nisu ispunjeni zacrtani planovi.

PERIOD REORGANIZACIJE (2001-2004)

KK "Bosna" je jedan od idejnih začetnika regionalne košarkaške lige, koja je pod nazivom "Jadranska liga" osnovana 2001. godine.

U ovom takmičenju, kao i u novoformiranoj jedinstvenoj ligi Bosne i Hercegovine, ekipu je vodio novi trener Draško Prodanović, sa potpuno novim igračkim kadrom, ali bez značajnijih rezultata i dostignuća. To je ponukalo Upravu, na čelu sa predsjednikom Nihadom Imamovićem, da sačini plan reorganizacije i kluba i tima. Na čelo stručnog štaba postavljen je mladi i perspektivni trener Mensur Bajramović, na mjesta direktora i sportskog menadžera došli su nekadašnji “Bosnini” igrači Samir Avdić i Elmedin Konaković. Utakmice su se ponovo igrale na starom mjestu, u Skenderiji, a pravi mamac za publiku bio je povratak najboljeg bosanskohercegovačkog košarkaša minule decenije Nenada Markovića. Ekipu su pojačali i iskusni Kovačević i Parežanin te naš najbolji mladi košarkaš Kenan Bajramović. Sve je to rezultiralo punim tribinama Skenderije, prvim mjestom na kraju prvog dijela sezone te prvom pozicijom pred doigravanje i plasmanom u završnicu Kup takmičenja u prethodnoj sezoni. U finalnoj seriji prvenstva “Bosnu” je, nakon tri neizvjesna susreta, tek poslije produžetaka “majstorice” porazio “Široki Hercegtisak”.

RENESANSA KK "BOSNA" (2004-2010)

Sve postignuto je bilo motiv za rukovodstvo "Bosne" da se još više angažuje kako bi ekipa sezonu dočekala kvalitetnija i spremnija u organizacionom i igračkom pogledu.

Povratak publike te veliko interesovanje javnosti za rezultate i nastupe “Bosne”, privukli su i značajne sponzore i “Bosna” je bila spremna krenuti u ponovnu izgradnju svoga imena na evropskoj košarkaškoj sceni.
Bilo da nastupa u “NLB Ligi” ili “EuroCupu”, “Bosna” je klub koji protivnici respektuju i nezaobilazan faktor u košarkašim zbivanjima na ovom podneblju.

NAJTEŽI POSLIJERATNI TRENUTCI (2010-2014)

U godinama nakon velikih uspjeha, KK "Bosna" dolazi u teško stanje; kompletan igrački i upravljački kadar se povlači i ostavlja Klub u neizvjesnosti za opstanak.

PROMJENA IMENA (2014)

Klub 2014. godine mijenja ime.

Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji KK “Bosna” i KK “Royal”, što je prema navodima ljudi koji su tada bili u klubu, od strane Revizora ocijenjena kao jedina moguća, legalna i zakonita akcija, kako bivši evropski prvak ne bi otišao u likvidaciju, predvidio je da radi očuvanja imena i grba KK “Bosna” – KK “Royal” dobije na korištenje grb i ime KK “Bosna”.

Skupština KK “Royal” i osnivači su prihvatili takvu opciju i pristupili potpisivanju Sporazuma, baš kao i Uprava i KK “Bosna” –  i on je na snazi od 24. oktobra 2014. godine. Uslovi iz Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji jesu, da KK “Royal” dobija pravo korištenja imena i grba KK “Bosna”, a zauzvrat, ukoliko na kraju kalendarske godine bude viška sredstava, ista budu uplaćivana na blokirane račune KK “Bosna”.

Od 2014. do 2019. godine, Klub se iz nižeg nivoa takmičenja nekoliko puta uspio vratiti u društvo najboljih, uz pomoć navijača i istinskih ljubitelja košarke i svih onih koji istinski vole “BOSNU”.