Košarkaški klub Bosna Royal je profesionalni košarkaški tim sa sjedištem u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, koji je postao prvak Evrope osvojivši 1978-1979 FIBA Kup evropskih šampiona. To je najuspješniji klub svih vremena u Bosni i Hercegovini. KK Bosna Royal se takmiči u košarkaškom prvenstvu Bosne i Hercegovine.

POČECI (1951.-1955.)
Košarkaški klub Bosna Royal (nekadašnji Bosna) osnovan je 1951. godine, a njegov prvi predsjednik i trener bio je doktor Nedžad Brkić. Od osnivanja pa u naredne četiri godine klub, čiji su članovi uglavnom bili studenti sarajevskog univerziteta natjecao se u gradskoj ligi, da bi 1955. godine osvojio prvi u nizu trofeja, Kup Grada Sarajeva i tim dostignućem se plasirao u viši razred natjecanja, Republičku ligu Bosne i Hercegovine. Ovaj prvi uspjeh ekipe koja će obilježiti povijest bosanskohercegovačke košarke, i šire, ostvarili su: Brkić, Marušić, Takač, Bise, Bjelica, Cindrić, Bilić, Đurasković, Fetahagić, Uzelac, Džapa, Pilav, Hofbauer, Lovrenović, Beganović i Dimitrijević.

REPUBLIČKA LIGA BiH (1955.-1972.)
Narednih 17 godina bilo je potrebno za formiranje generacije u redovima studenata koja će klub odvesti stepenicu više, u tadašnju izuzetno kvalitetnu Prvu jugoslavensku košarkašku ligu.
KK Bosna, 1962. godina Stariji ljubitelji košarke u Sarajevu i sada se sjećaju, i još uvijek prepričavaju nezaboravni utakmicu gradskih rivala KK Bosne i KK Željezničara; odigrana je 28. travnja 1972. godine u Skenderiji. Slavili su «Studenti» i ovo se može smatrati prvim korakom ka kasnijim velikim dostignućima, koja su kulminirala osvajanjem europske titule. Idejni vođa momčadi koja je postigla ovaj povijesni rezultat i njegov tvorac bio je Bogdan Tanjević, a njegove zamisli na parketu su ostvarivali: Terzić, Milavić, Čečur, Pavlić, Nadaždin, Dumić, Soče, Varajić, Pejović, Pešić, Krvavac i Đogić.

DOBA ŠAMPIONA (1972.-1984.)
Šampionski sastav Bosne kompletiran je dolaskom igrača koji će postati legenda, izuzetna osobnost među obručima, virtuoz sa narančastom loptom Mirza Delibašić, popularnom Kindžetu, koji je stigao iz rodne Tuzle.
Mirza Delibašić zajedno s nenadmašnim strijelcem Žarkom Varajićem i visokim Ratkom Radovanovićem, uz dragocjenu i značajnu pomoć Krvavca, Bosiočića, Izića, Ostojića, Zrne, Hadžića, Pešića, Bilalovića i Benačeka, a pod budnim trenerskim okom Bogdana Tanjevića i njegovog prvog asistenta Draška Prodanovića donosi prvu titulu prvaka države u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. «Studenti» su bili najbolji u jugoslavenskoj ligi u sezoni 1977./78.

Najveći uspjeh dotadašnje jugoslavenske i bosanskohercegovačke klupske košarke Bosna je ostvarila 4. travnja 1979. godine u francuskom gradu Grenobleu. Pred 12 tisuća gledatelja, od kojih je veliki broj bio navijača «Studenata», u finalu Kupa Prvaka Bosna je svladala talijanski klub Emerson rezultatom 96:93. U fenomenalnoj utakmici Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić, predvođeni s klupe briljantnim trenerom Bogdanom Tanjevićem, pokazali su do tada neviđeno košarkaško umijeće. U naredne četiri godine Bosna je osvojila još naslov prvaka Jugoslavije, u sezonie 1979./80.. Od značajnih međunarodnih dostignuća treba istaknuti drugo mjesto na klupskom prvenstvu svijeta, Interkontinentalnom kupu odigranom 1979. godine u Brazilu te ponovno sudjelovanje na istome turniru 1980. godine u BiH.

Sljedeći naslov prvaka 1982./83. dodijeljen joj je administrativnim putem, jer je na terenu naslov osvojio hrvatski klub Šibenka. Sljedeće sezone 1983./84. u Kupu europskih prvaka došli su 4. mjesta. Igrali su u sastavu: Sabahudin Bilalović, Žarko Varajić, Sabit Hadžić, Predrag Benaček, Emir Mutapčić, Boro Vučević, Mario Primorac, Dragan Lukenda, Anto Đogić, Miroljub Mitrović, a trener je bio Svetislav Pešić. Premda su te sezone pobijedili svakoga na svom terenu, uključujući velikane Barcelonu, Cantu, Maccabija, Virtus iz Rima te Limogesa, kobnim za neplasman u finale pokazao se poraz u gostima kod Limogesa u predzadnjem kolu. Limoges je odavno bio ispao iz utrke za finale i to mu je bila tek druga pobjeda u deset utakmica i završio je posljednje plasiran. Bosna je imala zadnju prigodu za finale ako pobijedi rimsku Banco di Roma (Virtus) u gostima u izravnom dvoboju koji je odlučivao o drugom sudioniku finala. Na poluvremenu je bilo neriješeno 30:30, ali završilo je 66:55 za Banco di Romu.[1]

PREDRATNO DOBA (1984.-1992.)
Nakon pet godina kontinuiranih uspjeha 1991. godine dolazi do neminovne smjene generacija, iz kluba u inozemstvo odlaze trener Tanjević, Delibašić, Varajić, Radovanović, Đogić, a iz mlađih kategorija Bosne dolazi niz vrlo perspektivnih košarkaša poput Alihodžića, Markovića, Avdića, Dobrasa, Bukve, Bećiragića, Firića. Oni su trebali vratiti Bosnu u vrh jugoslavenske košarke, ali je rat prekinuo uspon ove generacije, koja se raspršila diljem svijeta.

NAJTEŽI TRENUCI (1992.-2001.)
U periodu od 1992-1997. godine Bosna je egzistirala uz dosta poteškoća. Igrana su takmičenja regionalnog značaja, a vrijedni članovi Bosne su se trudili da okupe što više mladih stručnjaka i igrača kako bi se ponovo stvorila respektabilna ekipa. U sezoni 1997/98. organizovano je doigravanje klubova sa područja Federacije Bosne i Hercegovine; Bosna je u finalu, nakon tri utakmice, rezultatom 1:2 poražena od Širokog.
Godinu dana kasnije ekipa u sastavu Mirković, Terzić, Subašić, Konaković, Kurtagić, Halimić, Lerić, Isaković, Bukva, Džuho, Radović, te trener Sabit Hadžić i njegov pomoćnik Miralem Zubović, uspjeli su u reorganizovanom ligaškom takmičenju, koje je okupilo timove sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, ubjedljivo zauzeti prvo mjesto i osvojiti šampionsku titulu. Nastup naredne sezone u međunarodnom takmičenju pod nazivom «Saporta kup» u jakoj konkurenciji ocijenjen je kao uspješan, ali su slijedeće sezone donijele kadrovska i igračka previranja, tako da su izostali očekivani rezultati i nisu ispunjeni zacrtani planovi.

PERIOD REORGANIZACIJE (2001.-2004.)
Bosna je jedan od idejnih začetnika regionalne košarkaške lige, koja je pod nazivom Jadranska liga osnovana 2001. godine. U ovom takmičenju, kao i u novoformiranoj jedinstvenoj ligi Bosne i Hercegovine, ekipu je vodio novi trener Draško Prodanović, sa potpuno novim igračkim kadrom, ali bez značajnijih rezultata i dostignuća. To je ponukalo Upravu na čelu sa predsjednikom Nihadom Imamovićem da sačini plan reorganizacije i kluba i tima. Na čelo stručnog štaba postavljen je mladi i perspektivni trener Mensur Bajramović, na mjesta direktora i sportskog menadžera došli su nekadašnje Bosnine vedete i kapiteni Samir Avdić i Elmedin Konaković. Utakmice su se ponovo igrale na starom mjestu, u Skenderiji, a pravi mamac za publiku bio je povratak najboljeg bosanskohercegovačkog košarkaša minule decenije Nenada Markovića. Ekipu su pojačali i iskusni Kovačević i Parežanin, te naš najbolji mladi košarkaš Kenan Bajramović. Sve je to rezultiralo punim tribinama Skenderije, prvim mjestom na kraju prvog dijela sezone, te prvom pozicijom pred doigravanje i plasmanom u završnicu Kup takmičenja u prošloj sezoni. U finalnoj seriji prvenstva Bosnu je, nakon tri neizvjesna susreta, tek poslije produžetaka «majstorice» porazio Široki Hercegtisak.

RENESANSA KK BOSNA (2004.-2010.)
Sve postignuto je bilo motiv za rukovodstvo Bosne da se još više angažuje kako bi ekipa ovu sezonu dočekala kvalitetnija i spremnija u organizacionom i igračkom pogledu.
Povratak publike, te veliko interesovanje javnosti za rezultate i nastupe Bosne, privukli su i značajne sponzore i Bosna je sprema da krene u ponovnu izgradnju svoga imena na evropskoj košarkaškoj sceni.
Bilo da nastupa u NLB Ligi ili EuroCupu, Bosna je klub koji protivnici respektuju i nezaobilazan faktor u košarkašim zbivanjima na ovom podneblju

NAJTEŽI POSLIJERATNI TRENUTCI (2010-2014)
U godinama nakon velikih uspjeha KK Bosna, klub dolazi u stanje da se kompletan igrački i upravljački kadar povlači i ostavlja klub u neizvjesnosti za opstanak.

PROMJENA IMENA SARADNJE KK BOSNA I KK ROYAL (2014.- …)
Klub je 2014. godine promijenio ime u Bosna Royal. Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji KK Bosna i KK Royal, što je prema navodima ljudi koji su tada bili u klubu, od strane Revizora ocijenjena kao jedina moguća, legalna i zakonita akcija, kako bivši evropski prvak ne bi otišao u likvidaciju predvidio je da radi očuvanja imena i grba KK Bosna – KK Royal dobije na korištenje grb i ime KK Bosna.

Skupština KK Royal i osnivači su prihvatili takvu opciju i pristupili potpisivanju Sporazuma, baš kao i Uprava i KK Bosna i on je na snazi od 24. oktobra 2014. godine. Uslovi iz Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji jesu, da KK Royal dobija pravo korištenja imena i grba KK “Bosna”, a zauzvrat, ukoliko na kraju kalendarske godine, bude viška sredstava, ista budu uplaćivana na blokirane račune KK Bosna.

Od 2014. godine do 2019. godine klub se iz nižeg nivoa takmičenja, nekoliko puta uspio vratiti u društvo najboljih, uz pomoć navijača i istinskih ljubitelja košarke i svih onih koji istinski vole BOSNU.

NAŠI NAJVEĆI USPJESI


1972. – Ulazak u 1. Ligu SFRJ
1978. – Finalista Kpa “Radivoj Korać”
1978. – Osvajač Kupa SFRJ
1978. – Prvak SFRJ
1978. – Pobjednik Kupa evropskih šampiona
1979. – 2. Mjesto u Interkupu
1980. – Prvak SFRJ
1980. – Finalist Kupa sfrj
1983. – Prvak SFRJ
1984. – Osvajač Kupa SFRJ
1986. – Finalist Kupa SFRJ
1990. – Polufinalist Kupa pobjednika kupova
1998. – Učesnik Kupa “R. Saporte”
1999. – Učesnik Kupa “R. Saporte”
2005. – Osvajač Kupa Bosne I Hercegovine
2005. – Prvak Bosne I Herccegovine
2006. – Prvak Bosne I Herccegovine
2008. –Učesnik šesnaestine finala ULEB Kupa
2008.- Prvak Bosne I Hercegovine

ZLATNA GENERACIJA


Košarkaški klub Bosna je 5. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu ostvarila historijsku pobjedu nad italijanskim Emersonom i postala prvi put prvak Evrope.Sastav šampionske generacije: Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić. Trener ove brilijantne generacije bio je sad već legendarni Bogdan Boša Tanjević. Ova generacija ostala je upisana zlatnim slovima kako u jugoslovenskoj tako i u evropskoj košarci.

LEGENDA KK BOSNA


Mirza Delibašić je istinska i jedina legenda ovog kluba. Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao oko 14.000 koševa. S momčadi Bosne bio je i doprvak svijeta osvojivši drugo mjesto na klupskom prvenstvu svijeta, Interkontinentalnom kupu odigranom 1979. godine u Brazilu.