Historijat

Košarkaški klub Bosna osnovan je prije 55 godina – 1951, a njegov prvi predsjednik i trener bio je doktor Nedžad Brkić. Od osnivanja pa u naredne četiri godine klub – čiji su članovi uglavnom bili studenti Sarajevskog univerziteta – takmičio se u gradskoj ligi, da bi 1955. godine osvojio prvi u nizu trofeja, Kup grada Sarajeva, i tim dostignućem se plasirao u viši rang takmičenja, Republičku ligu Bosne i Hercegovine.

NAŠI NAJVEĆI USPJESI:

 • 1972.
  ulazak u 1. ligu SFRJ
 • 1978.
  finalist Kupa “Radivoj Korać”
 • 1978.
  osvajač Kupa SFRJ
 • 1978.
  prvak SFRJ
 • 1979.
  pobjednik Kupa evropskih šampiona
 • 1979.
  2. mjesto u Interkupu
 • 1980.
  finalist Kupa SFRJ
 • 1983.
  prvak SFRJ
 • 1984.
  osvajač Kupa SFRJ
 • 1986.
  finalist Kupa SFRJ
 • 1990.
  polufinalist Kupa pobjednika kupova
 • 1998.
  učesnik Kupa “R. Saporte”
 • 1999.
  učesnik Kupa “R. Saporte”
 • 1999.
  prvak Bosne i Hercegovine
 • 2005.
  osvajač Kupa Bosne i Hercegovine
 • 2005.
  prvak Bosne i Hercegovine
 • 2006.
  prvak Bosne i Hercegovine
 • 2008.
  učesnik šesnaestine finala ULEB kupa
2008.

prvak Bosne i Hercegovine

Podjeli sa drugima

Ovaj prvi uspjeh ekipe koja će obilježiti historiju bosanskohercegovačke košarke, i šire, ostvarili su: Brkić, Marušić, Takač, Bise, Bjelica, Cindrić, Bilić, Đurasković, Fetahagić, Uzelac, Džapa, Pilav, Hofbauer, Lovrenović, Beganović i Dimitrijević.

REPUBLIČKA LIGA BiH (1955.-1972.)

Narednih 17 godina bilo je potrebno da se u redovima studenata formira generacija koja će klub odvesti stepenicu više – u tadašnju izuzetno kvalitetnu Prvu jugoslovensku košarkašku ligu.

Stariji ljubitelji košarke u Sarajevu i sada se sjećaju, i još uvijek prepričavaju, nezaboravni meč gradskih rivala Bosne i Željezničara; odigran je 28. aprila 1972. godine u Skenderiji. Slavili su «Studenti» i ovo se može smatrati prvim korakom ka kasnijim velikim dostignućima, koja su kulminirala osvajanjem evropske titule. Idejni vođa ekipe koja je postigla ovaj historijski rezultat i njegov tvorac bio je Bogdan Tanjević, a njegove zamisli na parketu su ostvarivali: Terzić, Milavić, Čečur, Pavlić, Nadaždin, Dumić, Soče, Varajić, Pejović, Pešić, Krvavac i Đogić.

DOBA ŠAMPIONA (1972.-1984.)

Šampionski sastav Bosne kompletiran je dolaskom igrača koji će postati legenda, izuzetna ličnost među obručima, virtuoz sa narandžastom loptom – naravno, radi se o Mirzi Delibašiću, popularnom Kindžetu, koji je stigao iz rodne Tuzle.

Upravo Delibašić – zajedno sa nenadmašnim strijelcem Žarkom Varajićem i visokim Ratkom Radovanovićem, uz dragocjenu i značajnu pomoć Krvavca, Bosiočića, Izića, Ostojića, Zrne, Hadžića, Pešića, Bilalovića i Benačeka, a pod budnim trenerskim okom Bogdana Tanjevića i njegovog prvog asistenta Draška Prodanovića – postiže prvu titulu prvaka države u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. «Studenti» su bili najbolji u jugoslovenskoj ligi u sezoni 1977/78.

Najveći uspjeh dotadašnje jugoslovenske i bosanskohercegovačke klupske košarke Bosna je ostvarila 5. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu. Pred 12 hiljada gledalaca, od kojih je veliki broj bio navijača «Studenata», u finalu Kupa šampiona Evrope Bosna je savladala italijanski Emerson rezultatom 96:93. U fenomenalnoj utakmici Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić, predvođeni briljantnim strategom sa klupe Bogdanom Tanjevićem, pokazali su do tada neviđeno košarkaško umijeće.

U naredne četiri godine Bosna je osvojila još dvije titule prvaka Jugoslavije – u sezonama 1979/80 i 1982/83.

Od značajnih međunarodnih dostignuća treba istaći drugo mjesto na klupskom prvenstvu svijeta, Interkontinentalnom kupu odigranom 1980. godine u Brazilu.

PREDRATNI PERIOD (1984.-1992.)

Nakon pet godina kontinuiranih uspjeha dolazi do neminovne smjene generacija, iz kluba u inostranstvo odlaze trener Tanjević, Delibašić, Varajić, Radovanović, Đogić, a iz omladinskog pogona dolazi niz vrlo perspektivnih košarkaša poput Alihodžića, Markovića, Avdića, Dobrasa, Bukve, Bećiragića, Firića. Oni su trebali vratiti Bosnu u vrh jugoslovenske košarke, ali je rat prekinuo uspon ove generacije, koja se raspršila širom svijeta.

NAJTEŽI TRENUCI (1992.-2001.)

U periodu od 1992-1997. godine Bosna je egzistirala uz dosta poteškoća. Igrana su takmičenja regionalnog značaja, a vrijedni članovi Bosne su se trudili da okupe što više mladih stručnjaka i igrača kako bi se ponovo stvorila respektabilna ekipa. U sezoni 1997/98. organizovano je doigravanje klubova sa područja Federacije Bosne i Hercegovine; Bosna je u finalu, nakon tri utakmice, rezultatom 1:2 poražena od Širokog.

Godinu dana kasnije ekipa u sastavu Mirković, Terzić, Subašić, Konaković, Kurtagić, Halimić, Lerić, Isaković, Bukva, Džuho, Radović, te trener Sabit Hadžić i njegov pomoćnik Miralem Zubović, uspjeli su u reorganizovanom ligaškom takmičenju, koje je okupilo timove sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, ubjedljivo zauzeti prvo mjesto i osvojiti šampionsku titulu. Nastup naredne sezone u međunarodnom takmičenju pod nazivom «Saporta kup» u jakoj konkurenciji ocijenjen je kao uspješan, ali su slijedeće sezone donijele kadrovska i igračka previranja, tako da su izostali očekivani rezultati i nisu ispunjeni zacrtani planovi.

PERIOD REORGANIZACIJE (2001.-2004.)

Bosna je jedan od idejnih začetnika regionalne košarkaške lige, koja je pod nazivom Jadranska liga osnovana 2001. godine. U ovom takmičenju, kao i u novoformiranoj jedinstvenoj ligi Bosne i Hercegovine, ekipu je vodio novi trener Draško Prodanović, sa potpuno novim igračkim kadrom, ali bez značajnijih rezultata i dostignuća. To je ponukalo Upravu na čelu sa predsjednikom Nihadom Imamovićem da sačini plan reorganizacije i kluba i tima. Na čelo stručnog štaba postavljen je mladi i perspektivni trener Mensur Bajramović, na mjesta direktora i sportskog menadžera došli su nekadašnje Bosnine vedete i kapiteni Samir Avdić i Elmedin Konaković. Utakmice su se ponovo igrale na starom mjestu, u Skenderiji, a pravi mamac za publiku bio je povratak najboljeg bosanskohercegovačkog košarkaša minule decenije Nenada Markovića. Ekipu su pojačali i iskusni Kovačević i Parežanin, te naš najbolji mladi košarkaš Kenan Bajramović. Sve je to rezultiralo punim tribinama Skenderije, prvim mjestom na kraju prvog dijela sezone, te prvom pozicijom pred doigravanje i plasmanom u završnicu Kup takmičenja u prošloj sezoni. U finalnoj seriji prvenstva Bosnu je, nakon tri neizvjesna susreta, tek poslije produžetaka «majstorice» porazio Široki Hercegtisak.

RENESANSA KK BOSNA (2004.-)

Sve postignuto je bilo motiv za rukovodstvo Bosne da se još više angažuje kako bi ekipa ovu sezonu dočekala kvalitetnija i spremnija u organizacionom i igračkom pogledu.

Povratak publike, te veliko interesovanje javnosti za rezultate i nastupe Bosne, privukli su i značajne sponzore i Bosna je sprema da krene u ponovnu izgradnju svoga imena na evropskoj košarkaškoj sceni.

Bilo da nastupa u NLB Ligi ili EuroCupu, Bosna je klub koji protivnici respektuju i nezaobilazan faktor u košarkašim zbivanjima na ovom podneblju. Vrijeme je na našoj strani, a mi smo odlučni da se zlatnim slovima upisujemo u knjige istorije.