Basketball champions league

Studenti počinju put po Evropi

Ludwigsburg, protivnik Bosne.

Košarkaški klub Bosna Royal će u utorak, 19. septembra, igrati prvi meč kvalifikacija za košarkašku Ligu prvaka, protiv njemačkog MHP Riesen Ludwigsburga.

Sigurno je da pred Studentima neće biti lagan zadatak, s obzirom da je riječ o ekipi koja je i prošle sezone igrala Ligu prvaka. Ekipa Ludwigsburga doživjela je mnoge promjene, nekoliko važnih prvotimaca je napustilo ekipu, ali došla su i adekvatna pojačanja.

Najzvučnije ime u trenutnom rosteru Nijemaca je krilo Thomas Walkup, košarkaš koji je nakon solidne koledž karijere lani potpisao ugovor s Chicago Bullsima. No, nije dobio priliku u NBA ekipi, već je igrao za Windy City Bulls, filijalu slavnog kluba u razvojnoj ligi. Za Ludwigsburg je potpisao prije nešto više od mjesec dana.

Tu je i aktuelni njemački reprezentativac Johannes Thiemann. U prosjeku, na aktuelnom Eurobasketu je bilježio 2,3 poena. Prošle sezone, igrajući upravo za Ludwigsburg, u Ligi prvaka je ostvarivao 9,4 poena i 4,3 skoka u prosjeku.

Veliku opasnost za Bosninu odbranu predstavljati će i playmaker Kerron Johnson, koji je već nastupao za Ludwigsburg u sezoni 2014-15. Nakon epizoda u francuskoj i poljskoj ligi, ponovo će predvoditi napade njemačkog tima.

Pažnju treba obratiti i na centra Justina Searsa, također novog igrača Ludwigsburga, pojačanje iz Giessena. Dva puta je bio izabran za MVP-a američke Ivy lige koledža (takmičenje u slabijem rangu od NCAA).

Trener Ludwigsburga još od 2013. godine je Amerikanac John Patrick. Ekipa je prošle sezone igrala u play-offu Bundeslige te na koncu osvojila osmo mjesto, što je bilo dovoljno za plasman u Ligu prvaka. Već 15 godina klub igra u najvišem rangu njemačke košarke, a ova ekipa je 2002. bila prvak Bundeslige 2.

Osim pomenutih košarkaša, aktuelni sastav Riesen Ludwigsbuirga još čine: Dwyane Evans, David McCray, Niklas Geske, Adika Peter-McNeilly, Florian Koch, Mateo Seric, Adam Waleskowski i Elgin Cook.

Utakmica u Skenderiji, između Bosne Royal i Ludwigsburga igra se u utorak, 19. septembra, u 18.30 sati. Revanš je dva dana kasnije, u Njemačkoj.

Tagovi :

istaknuto